“Sin polilla en los armarios” reuneix més de 80 veus de la societat i la cultura en defensa de la di
Aquest llibre té com a objectiu reivindicar els drets de les persones LGTBI.
Es tracta d'una recopilació de relats, poesies, reflexions, dibuixos i altres expressions a favor de la diversitat afectivosexual i d'identitat de gènere.
Noms de l'àmbit de la literatura, la medicina, les ONG, el periodisme, l'esport, el cinema o la música de tot l'Estat han aportat les seves col·laboracions manifestant el seu compromís, entre els quals el president de l’Ass. Cultural i LGTBIQ+ Okay Productions, Roger Font Montornés
És un projecte amb finalitats solidàries impulsat per l'escriptora, fotògrafa i viatgera, Cristina Maruri, que també busca homenatjar l'artista i activista Manolita Chen.
Més de 80 veus de la societat i la cultura de tot l'Estat han rubricat amb contundència, negre sobre blanc, la seva fèrria defensa de la llibertat i els drets de les persones LGTBI. I ho han fet a través de les 235 pàgines de “Sin polilla en los armarios”, un llibre coral que té un objectiu clar: reivindicar la diversitat afectivosexual i d'identitat de gènere. Aquesta publicació, que també compta amb codis QR per a l'accés a continguts, reuneix les col·laboracions de noms procedents de la literatura, el periodisme, la universitat, la música, la medicina, la filosofia, la fotografia, les ONG, el cinema, el esport, el maquillatge, la restauració, els viatges… I un llarg etc. àmbits professionals i socials. Poesia, articles d'opinió, relats, assaigs, il·lustracions, cançons, vídeos o declamacions, entre altres formats, componen aquest llibre que és un mosaic de maneres de sentir i expressar; que és, al capdavall, la metàfora d'una societat diversa i plural.
Totes i cadascuna de les firmes que conformen aquest llibre són destacables, i hi podem trobar col·laboracions tan diverses i eclèctiques com la del president d'Unicef Comitè País Basc, Isidre Elezgarai; la degana del Col·legi Basc de Periodistes i presidenta de l'Associació Basca de Periodistes, Amaia Goikoetxea; l'escriptor Mikel Alvira; l'advocada i activista LGTBI, Charo Alises; la dramaturga Maria Gainzarain; la xef del restaurant Monastrell i Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts 2022, María José San Román; el periodista i escriptor, Igor G. Vico; el cantant i fundador de Benito Kamelas, Joaquín Gómez Ruano, Quini; la presidenta de CEBEK, Carolina Pérez Toledo; el cineasta i escriptor, Jota Linares; el navegant Unai Basurko; l'investigador Juan-Ramón Barbancho; el diplomàtic Manuel Montobbio… També es troben presents noms del periodisme com Carmen Peñafiel, César Coca, Begoña Beristain, Àlex Oviedo, Luis Guilera, Mercedes de Pablos, Sergio Morante… I un llarg etcètera de persones totes igualment ressenyables i compromeses, fins a superar les 80 rúbriques.
“Sin polilla en los armarios”, de Tarqus Editorial, antologia pionera, és un projecte impulsat per l'escriptora, fotògrafa i viatgera bilbaïna, Cristina Maruri, moguda per un doble objectiu. D'una banda, reivindicar la diversitat i, de l'altra, homenatjar Manuela Saborido, coneguda com a Manolita Chen, artista i activista LGTBI. De fet, Saborido va ser la primera dona transsexual a Espanya que va aconseguir que es canviés el nom i el sexe que recollia el DNI. En definitiva: que aquest document oficial reflectís la seva autèntica realitat. “Vull agrair totes les persones de tots els racons d'Espanya que han fet possible aquest llibre. Visca la diversitat, visqui la llibertat i visqui l'amor!”, expressa Manuela Saborido, nascuda a Arcos de la Frontera, i que celebra a l'octubre el seu 80 aniversari. Al llarg d'aquestes vuit dècades, han estat molts els reconeixements que ha rebut per la seva tasca i activisme.
I precisament, els beneficis obtinguts de la venda d'aquest llibre aniran destinats a la Fundació Manolita Chen, entitat que desenvolupa, entre altres projectes, la Llar Manolita Chen, que té com a objectiu prestar allotjament, informació, assessorament i suport a joves LGTBI trobin en situació de vulnerabilitat o emergència social.
Aquestes pàgines no recullen dades procedents d'anàlisis i estudis experts; aquestes pàgines són tota una declaració d´intencions de persones que defensen les llibertats i els drets més elementals de tot ésser humà. “Ser injustos amb els nostres semblants és ser injustos amb nosaltres mateixos. En la llibertat i en el dret a la recerca de la felicitat no hi ha diferències, tots som iguals”, destaca Cristina Maruri. L'escriptora i constant viatgera va viure de prop el tiroteig d'Oslo el 2022, que va tenir com a escenari un bar freqüentat pel col·lectiu LGTBI+, mentre se celebrava el Dia de l'Orgull a la ciutat. Aquella vivència va suposar un intens motiu més per, definitivament, fer realitat aquest llibre, aquesta suma de veus per la llibertat i la diversitat. Va compartir amb amics i professionals propers la seva idea i d'aquí endavant, la roda va fer rodar imparable fins que avui, aquest arc de Sant Martí construït amb més de 80 aliances de pensaments, sentiments i vivències, és una realitat.
Aquesta publicació, amb tapa tova, solapes i 235 pàgines es distribueix a través de TarQus Editorial (tarquseditorial@gmail.com) o sol·licitant-la a qualsevol llibreria, i té un preu de 20 euros. En breu també estarà disponible en format digital. La portada és obra de l'artista visual Fernando Infante del Rosal (dissenyador gràfic, músic, escriptor i docent) que, molt relacionat amb Manolita Chen, en conèixer la iniciativa de l'antologia, es va oferir a dissenyar-la.
